Sindromul colonului iritabil este o afectiune destul de frecventa care poate fi tinuta sub control printr-o alimentatie bogata in fibre, evitarea exceselor culinare, sport si, in general, un stil de viata sanatos. Principalele cauze ale acestei afectiuni sunt stresul emotional, sensibilitate la anumite alimente, consumul de alimente bogate in grasimi nesanatoase, excesele de cafea si alcool sau infectiile bacteriene ale tractului gastrointestinal. Cele mai frecvente semne ale sindromului colonului iritabil sunt urmatoarele: 1. Balonare aproape dupa fiecare masa 2. Gaze intestinale 3. Scaune neregulate (uneori constipatie urmata de diaree) 4. Crampe abdominale care trec dupa defecatie 5. Fecale amestecate cu mucus 6. Senzatia ca defecatia a fost incompleta Pe langa aceste simptome mai pot aparea si refluxul gastric, durerile de cap, senzatia de oboseala, starea de iritabilitate si anxietate, gustul neplacut in gura, problemele cu somnul si nevoia urgenta de a urina. Schimbarea regimul alimentar este cheia in disparitia acestei afectiuni. Invatand cum sa asociezi corect alimentele, stergi de pe lista simptomele sindromului de colon iritabil. Un alt lucru important pe care trebuie sa-l faci imediat dupa ce ai fost diagnosticat cu sindrom de colon iritabil este sa-ti gasesti o dieta adecvata, trecand pe o lista neagra toate alimentele care iti intensifica simptomele. O dieta saraca in grasimi te va ajuta sa diminuezi senzatia de contractii a intestinelor imediat dupa servirea meselor. De asemenea, este bine sa limitezi consumul de cafea, ceai negru sau verde, alcool, carne rosie, afumaturi, dulciurile cu zahar rafinat, lapte, branzeturi grase, mere, mancaruri prajite, margarina, maioneza, placinta, produse de patiserie, chipsuri, mancare de tip fast-food, bauturi acidulate, carnati, carne grasa, guma de mestecat, legume care produc gaze (fasolea, mazarea, varza si broccoli), mezeluri si alte alimente procesate.