6 metode populare de post intermitent

|Andreea Nicole |
6 metode populare de post intermitent

Postul intermitent a devenit o tendință în domeniul sănătății, potrivit anon.healthline.com. Se spune că ajută la pierderea în greutate, îmbunătățește sănătatea metabolică și poate chiar să prelungească durata vieții. Există mai multe metode de a urma acest tip de alimentație, așa că azi vorbim despre 6 metode populare de post intermitent.

Fiecare metodă poate fi eficientă, însă descoperirea celei care funcționează cel mai bine depinde de fiecare persoană în parte.

6 metode populare de post intermitent

1. Metoda 16/8

Metoda 16/8 implică post zilnic timp de 14–16 ore și restricționarea ferestrei de alimentație la 8–10 ore. În acest interval de alimentație, poți consuma două, trei sau mai multe mese. Această metodă mai este cunoscută și sub numele de protocolul Leangains. A fost popularizată de expertul în fitness Martin Berkhan.

Aplicarea acestei metode de post poate fi la fel de simplă ca evitarea consumului de alimente după cină și sărirea peste micul dejun. De exemplu, dacă îți termini ultima masă la ora 20:00 și nu mănânci nimic până la prânzul din ziua următoare, postești timp de 16 ore.

Se recomandă, în general, ca femeile să postească doar 14–15 ore, deoarece se pare că se simt mai bine cu posturi puțin mai scurte. Pentru persoanele care simt foame dimineața și preferă să ia micul dejun, această metodă poate fi dificilă la început. Totuși, multe persoane care nu obișnuiesc să mănânce dimineața aplică această metodă instinctiv.

Poți consuma apă, cafea și alte băuturi fără calorii în timpul postului. Acestea pot ajuta la reducerea senzației de foame.

Este foarte important să consumi în principal alimente sănătoase. Această metodă nu va funcționa dacă mănânci multă mâncare nesănătoasă sau consumi un număr excesiv de calorii.

Indicații

Metoda 16/8 implică post zilnic de 16 ore pentru bărbați și 14–15 ore pentru femei. În fiecare zi, vei restricționa alimentația la o fereastră de 8–10 ore, în care vei consuma 2, 3 sau mai multe mese.

2. Dieta 5:2

Dieta 5:2 implică alimentația normală timp de 5 zile pe săptămână. În celelalte 2 zile, aportul caloric este restricționat la 500–600 de calorii. Această dietă mai este cunoscută și sub numele de Fast Diet și a fost popularizată de jurnalistul britanic Michael Mosley.

În zilele de post, se recomandă ca femeile să consume 500 de calorii, iar bărbații 600. De exemplu, poți mânca normal în fiecare zi a săptămânii, cu excepția zilelor de luni și joi. În aceste 2 zile, femeile vor consuma 2 mese mici de câte 250 de calorii fiecare, iar bărbații 2 mese de câte 300 de calorii fiecare.

Așa cum au subliniat criticii, nu există studii care să testeze în mod specific dieta 5:2. Dar există numeroase cercetări despre beneficiile postului intermitent.

Indicații

Dieta 5:2, sau Fast Diet, implică un aport de 500–600 de calorii timp de 2 zile pe săptămână. În celelalte 5 zile se mănâncă normal.

3. Mănâncă Stop Mănâncă

Metoda Eat Stop Eat presupune un post de 24 de ore o dată sau de două ori pe săptămână. Această metodă a fost popularizată de expertul în fitness Brad Pilon. Mănâncă Stop Mănâncă a câștigat popularitate în ultimii ani.

Postul constă în a nu consuma alimente de la cină dintr-o zi până la cina din ziua următoare, ceea ce echivalează cu un post complet de 24 de ore.

De exemplu, dacă îți termini cina la ora 19:00 luni și nu mănânci nimic până la cina de la ora 19:00 marți, ai completat un post de 24 de ore. Poți să postești de la micul dejun la micul dejun sau de la prânz la prânz – rezultatul final este același.

În timpul postului, este permis consumul de apă, cafea și alte băuturi fără calorii, însă nu sunt permise alimentele solide. Dacă urmezi această metodă pentru a pierde în greutate, este foarte important să mănânci normal în perioadele de alimentație. Cu alte cuvinte, ar trebui să consumi aceeași cantitate de mâncare ca și cum nu ai fi postit deloc.

Dezavantajul potențial al acestei metode este că un post complet de 24 de ore poate fi destul de dificil pentru multe persoane. Totuși, nu este necesar să începi direct cu 24 de ore. Este în regulă să începi cu 14–16 ore și să crești treptat durata postului.

Indicații

Eat Stop Eat este un program de post intermitent care implică unul sau două posturi de 24 de ore pe săptămână.

4. Postul în zile alternative

Postul în zile alternative înseamnă să postești o zi da, o zi nu. Există mai multe versiuni ale acestei metode. Unele dintre ele permit consumul a aproximativ 500 de calorii în zilele de post.

Multe dintre studiile pe eprubetă care au arătat beneficiile pentru sănătate ale postului intermitent au folosit o variantă a acestei metode. Un post complet în fiecare a doua zi poate părea destul de extrem, așa că nu este recomandat începătorilor.

Cu această metodă, este posibil să mergi la culcare flămând de mai multe ori pe săptămână. Asta nu este foarte plăcut și probabil nesustenabil pe termen lung.

Indicații

Postul în zile alternative presupune să postești o zi da, una nu, fie fără să mănânci nimic, fie consumând câteva sute de calorii.

5. Dieta Războinicului

Dieta Războinicului a fost popularizată de expertul în fitness Ori Hofmekler. Aceasta constă în consumul unor cantități mici de fructe și legume crude în timpul zilei și o masă copioasă seara. Practic, postești toată ziua și te răsfeți cu o masă mare noaptea, într-o fereastră de alimentație de patru ore.

Dieta Războinicului a fost una dintre primele diete populare care a inclus o formă de post intermitent. Alegerile alimentare din această dietă sunt destul de asemănătoare cu cele din dieta paleo. În principal, se consumă alimente integrale, neprocesate.

Indicații

Dieta Războinicului încurajează consumul de cantități mici de legume și fructe în timpul zilei, urmate de o masă copioasă seara.

6. Sărirea spontană peste mese

Nu este nevoie să urmezi un plan structurat de post intermitent pentru a beneficia de avantajele sale. O altă opțiune este să sari pur și simplu peste mese din când în când, cum ar fi atunci când nu îți este foame sau ești prea ocupat pentru a găti și a mânca.

Este un mit că oamenii trebuie să mănânce la câteva ore pentru a evita „modul de înfometare” sau pierderea masei musculare. Corpul tău este bine adaptat să facă față perioadelor lungi fără hrană, cu atât mai mult să sară una sau două mese din când în când.

Astfel, dacă într-o zi chiar nu îți este foame, sari peste micul dejun și mănâncă doar un prânz și o cină sănătoase. Sau, dacă ești în călătorie și nu găsești nimic potrivit de mâncat, poți face un post scurt.

Sărirea peste una sau două mese atunci când simți că este potrivit este, practic, un post intermitent spontan. Asigură-te doar că mănânci alimente sănătoase în celelalte mese.

Citește și: Cum sa mananci de post ca un nutritionist

Indicații

Sari peste una sau două mese atunci când nu îți este foame sau nu ai timp să mănânci.

Postul intermitent, o bună metodă de a slăbi

Postul intermitent este o metodă de pierdere în greutate care funcționează pentru mulți oameni, deși nu este potrivit pentru toată lumea. Unii cred că poate să nu fie la fel de benefic pentru femei ca pentru bărbați. Nu este recomandat persoanelor care suferă sau sunt predispuse la tulburări de alimentație.

Dacă decizi să încerci postul intermitent, ține cont de faptul că alimentația de calitate este esențială. Nu este posibil să consumi junk food și să te aștepți să slăbești sau să îți îmbunătățești sănătatea.

Citește și: Dieta postului intermitent

Distribuie articolul pe: