Este perioada merelor si, indiferent sub ce forma le mancam (crude, tarta, compot, batoane energizante), le avem foarte des in meniu. Sau cel putin asa ar trebui, caci ele sunt pline de beneficii pentru sanatatea noastra. Perioada de recolatare a merelor variaza intre 15 septembrie si sfarsitul lunii octombrie. La inceputul acestei perioade sunt recoltate merele dulci, iar la sfarsit, cele mai acrisoare, asa ca este momentul potrivit sa profitam de mere. Sunt rezistente, asa ca poti mereu sa-ti iei in geanta doua mere. In general, un mar mediu, cu un diametru aproximativ de 6 centimetri, are 80 de calorii. Merele nu au grasimi si nici colesterol. Un mar de marime medie contine 22 g de carbohidrati, in care sunt incluse 16 g de zahar si 5 g de fibre dietetice. Daca urmezi o dieta de 2000 de calorii, totalul cantitatii de carbohidrati trebuie sa reprezinte 7% din valoarea zilnica recomandata. Cu toate acestea, un mar reprezinta 18% din aportul recomandat de fibre. Beneficiile mai putin cunoscute ale merelor Iti cresc rezistenta Merele contin un antioxidant numit quercetina, care ii permite oxigenului sa patrunda mai usor in plamani. Asadar, mananca un mar inainte sa te duci la sala si vei vedea cum iti creste rezistenta pe banda de alergat! Dinti mai albi Nu degeaba se spune ca un mar pe zi tine dentistul departe (totusi, nu exclude splatul pe dinti). Atunci cand musti dintr-un mar si mesteci, se stimuleaza productia de saliva si astfel se reduce riscul aparitiei cariilor prin diminuarea nivelului de bacterii. Potrivit cercetarilor, sucul merelor are proprietati miraculoase ajuta la distrugerea a peste 80% din bacteriile din gura. Ofera protectie impotriva maladiei Parkinson Cercetarile au aratat ca persoanele care consuma fructe si alte alimente bogate in fibre, obtin o anumita protectie impotriva boli Parkinson, o boala caracterizata prin descompunerea celulelor nervoase ale creierului producatoare de dopamina. Stimuleaza sistemul imunitar Merele rosii contin antioxidantul quercentina de care spuneam si mai sus. Studiile recente au descoperit ca acest antioxidant poate ajuta la imbunatatirea si fortificarea sistemului imunitar, mai ales in situatiile de stres. Ajuta la slabit O ceasca de mere coapte inseamna 112 calorii. Daca te limitezi la aproximativ 2000 de calorii pe zi, cantitatea de calorii din aceasta portie de mere reprezinta 5,6% din cantitatea zilnica recomandata, ceea ce inseamna ca merele coapte pot fi o gustare ideala. De notat si ca un mar de dimensiune medie contine intre 70 si 100 de calorii. In plus, merele sunt perfecte pentru cure de slabire sau detoxifiere pentru ca sunt pline de fibre. Iti recomandam sa incerci un regim de detoxifiere care implica aportul exclusiv de mere, pentru trei zile. Combat cancerul Merele previn riscul aparitiei cancerului pancreatic cu pana la 23%, potrivit unor studii facute de cercetatorii de la Universitatea Cornell din New York. Acestia au identificat in mere cativa compusi care au puterea de a inhiba cresterea celulelor canceroase din ficat, colon si sani. Foto: Hepta.