5 modalitati inedite in care sa folosesti coaja citricelor

5 modalitati inedite in care sa folosesti coaja citricelor
Iarna este sezonul citricelor, deci sigur arunci la cos o multime de coji pe care ai putea sa le folosesti in fel si chip. Data viitoare cand mananci o portocala sau ai nevoie la vreo reteta de lamaie, gandeste-te daca nu poti folosi cojile intr-una din modalitatile de mai jos. 
 
1. Condimente 
 
Daca razi coaja de lamaie sau de portocala vei obtine un condiment care va da un gust delicios prajiturilor si deserturilor tale. Incearca sa adaugi coaja in tarte, lapte cu orez sau taitei si chiar in acest desert la cuptor cu piersici si paine. Poti chiar sa-ti faci provizii si pentru vara, daca pastrezi coaja rasa in congelator. 
 
2. Piper cu lamaie sau portocala 
 
Pentru a da un gust deosebit mancarurilor tale, poti sa adaugi in rasnita de piper si coaja rasa de lamaie sau de portocala. Lasa inainte la uscat coaja rasa, dar daca nu ai rabdare, poti sa o intinzi pe o tava tapetata cu hartie de copt si sa o coci la foc mic in jur de o ora. 
 
3. Ulei de masline cu lamaie sau portocala 
 
Aceleasi citrice pot face minuni daca le adaugi in uleiul de masline. La o cana de ulei de masline extravirgin pune 2, 3 linguri de coaja rasa de lamaie sau de portocala. Tine amestecul intr-un borcan timp de 2 saptamani, timp in care il mai agiti din cand in cand. Strecoara uleiul si bucura-te de rezultat. 
 
 
4. Esenta de citrice 
 
Te-ai gandit vreodata ca ai putea face asa ceva singura, acasa? Ai nevoie de jumatate de cana de vokda (poate sa fie cea mai ieftina de pe piata) si 2 – 3 citrice, fie ele lamai, portocale, grepefruit etc. in functie de ce vrei sa obtii.

Pune coaja intr-un borcan (evita sa razi si partea alba, caci e amaruie) si adauca jumatatea de cana de vodka sau atat cat trebuie cat cojile sa fie acoperite. Amesteca-le bine si tine-le intr-un loc intunecat pentru 8 saptamani. Tine cont sa agiti putin borcanul o data pe saptamana. La final strecoara totul si ai obtinut esenta de citrice.

Daca vrei sa ai un rezultat deosebit, in esenta pe care ai obtinut-o mai adauga alta cantitate de coaja de citrice si repeta procesul inca o data. 

 
5. Unt cu verdeturi si citrice
 
Poate ca ai mancat ceva asemanator, dar din comert, ceea ce inseamna ca nu este tocmai sanatos, asa ca mai bine faci tu acasa. Si nici macar nu este mare filosofie. Amesteca jumatate de cana de unt moale cu un sfert de cana de verdeturi, cum ar fi marar, patrunjel, busuioc si ce-ti mai place tie si o lingurita de coaja de lamaie rasa.

Asaza totul pe o foaie de copt, cat mai aproape de tine, apoi ruleaza pana cand obtii un baton. Untul va pastra in frigider pana la 2 saptamani sau la congelator pentru 3 luni.