5 mituri legate de varsta si sport

5 mituri legate de varsta si sport

Pe masura ce inaintezi in varsta, pastrarea unui stil de viata activ presarat cu cateva minute de exercitii fizice pe zi este aproape vital. Sportul regulat te ajuta sa te mentii in forma, sa ai energie si sa previi o multime de afectiuni si dureri.

Cu toate acestea, cel putin din partea generatiei parintilor nostrii vin tot felul de mituri pe care daca le-am asculta, am devenii cu totii niste sedentari. Mai jos, vom incerca sa demontam aceste mituri:
 
1. ”Nu are rost sa fac sport. Oricum voi imbatrani”.
 
Programele de exercitii cardio si pentru forta te ajuta sa arati si sa te simti mai tanar si sa te mentii activ.activitatea fizica regulata ajuta la scaderea riscului multor afectiuni inclusiv Altzheimer si dementa, bolile de inima, diabetul, hipertensiunea, obezitatea si unele forme de cancer. Exercitiile fizice nu numai ca opresc declinul fortei si vitalitatii ce apare natural cu varsta, mai mult, te ajuta sa le imbunatatesti. Iar starea de spirit a persoanelor in varsta care fac sport, poate fi la fel ca a unor tineri de 20 de ani.
 
2. ”Persoanele in varsta nu ar trebui sa faca sport. Ei ar trebui sa-si conserve forta si sa sa se odihneasca”.
 
Cercetarile au demonstrat ca un mod de viata sedentar este complet nesanatos pentru persoanele trecute de 50 de ani. Lipsa de activitate de foarte multe ori este responsabila pentru pierderea abilitatii de a face anumite lucruri de unul singur, ceea ce usor poate duce la imbolnavire, medicamente si multe vizite la medic.
 
3. ”Daca fac sport, risc sa cad.”
 
Exercitiile regulate pentru cresterea fortei si rezistentei previn pierderea masei osoase si imbunatatesc echilibrul, ceea ce evident duce la reducerea riscului de cazaturi.
 
4. ”Este prea tarziu. Sunt deja prea batran sa ma apuc de sport.”
 
Nu esti niciodata prea batran pentru a incepe sa faci sport si sa-ti imbunatatesti starea de sanatate. De fapt, adultii care se apuca tarziu in viata de exercitii fizice, de multe ori demonstreaza rezultate mai bune in imbunatatirea starii mentale si fizice decat cei mai tineri decat ei. Chiar daca nu ai mai facut sport niciodata, trebuie doar sa fii increzator, sa incepi cu exercitiile recomandate incepatorilor si incet incet sa-ti notezi progresele.
 
5. ”Sunt o persoana cu dizabilitati. Nu pot face sport stand jos.”
 
Persoanele imobilizate in scaun cu rotile se confrunta cu nevoi speciale insa pot foarte bine sa ridice greutati usoare, miscari de stretching, aerobic cu scaunul cu rotile, yoga cu scaunul cu rotile si chiar si Thai Chi pentru a spori gradul de miscare fizica, a imbunatati tonusul muscular si flexibilitatea si pentru a beneficia de o buna sanatate cardiovasculara.