5 intrebari care li se adreseaza cel mai des veganilor

5 intrebari care li se adreseaza cel mai des veganilor

Poate ca nu ti-e foarte clar ce inseamna termenul asta, dar sigur l-ai mai auzit. Da, e altceva decat vegetarianul, care nu consuma carne, dar mananca produse lactate (branza, oua, iaurt sau lapte). 

Veganul este in extrema cealalta, refuzand orice este de provenienta animala, de la carne, pana la produse lactate. Mai mult de atat, acestia evita purtarea produselor vestimentare confectionate din piele de animale si lupta pentru drepturile animalelor si pentru protejarea mediului inconjurator. 
 
Probabil ca dupa ce ai citit aceste definitii ai deja o multime de nelamuriri. Incercam sa facem putina lumina si sa dam mai jos cele mai intalnite intrebari pe care le primeste un vegan, cat si raspunsul la ele. 
 
1. De unde iti iei proteinele?
 
Carnea nu este singura sursa de proteine. Acestea se gasesc si in salate, legume, fasole si alte rude de-ale ei, cereale, nuci si seminte, avocado etc. Pentru a consuma cele 50 de grame de proteine pe zi, veganii se pot inspira de aici
 
2. Cum ii dai organismului tau fier?
 
In urma studiilor, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca cele mai sanatoase surse de fier sunt legumele cu frunze, cum ar fi varza, spanacul, patrunjelul, salata verde, broccoli, andivele si fasolea verde, sau fasolea boabe. 
 
 
3. Nu ai nevoie de lapte ca sa-ti asiguri necesarul de calciu?
 
Tot legumele cu frunze verzi sunt raspunsul si la aceasta intrebare. Pe langa acestea, poti sa incluzi in meniul tau fasole boabe, tofu, seminte de susan, varza, alge marine si broccoli. 
 
4. E ok sa bei lapte organic?
 
Laptele este pentru bebelusi. Noi, oamenii, apartinem de singura specie care bea lapte si in perioada maturitatii. Deci din punctul de vedere al veganilor, este infinit mult mai sanatos sa bei lapte obtinut din plante.
 
5. Oamenii sunt conceputi de asa natura sa fie consumatori de carne sau cel putin sa fie omnivori?
 
Dovezile anatomice si psihice demontreaza ca nu. Avem guri mici si dinti mici. Nu avem dinti lungi, puternici si ascutiti cu care sa sfasiem carnea si oasele, cum au carnivorii. Din punct de vedere bilogic, suntem construiti sa fim ierbivori si sa mancam in principal fructe, seminte, radacini si frunze.