Cu totii stim ca nici fructele si legumele nu mai sunt ce-au fost. Ele sunt pline de pesticide si chimicale care, consumate constant, ajung sa dauneze sanatatii si sa ne predispuna la tot felul de afectiuni. Mai multe studii au aratat ca pesticidele se pot transforma in agenti cancerigeni si pot afecta iremediabil starea de sanatate. Faptul ca spalam fructele si legumele dupa ce le cumparam nu este suficient pentru eliminarea pesticidelor, de aceea este bine sa apelam la cateva trucuri simple pentru a fi siguri ca le-am curatat cum trebuie. Care sunt cele mai eficiente trucuri pentru eliminarea pesticidelor de pe fructe si legume? Spala-le cu apa cu sare Pune o lingurita cu sare in vasul in care speli fructele, acest truc va ajuta la eliminarea eficienta a pesticidelor. Atunci cand le speli doar cu apa rece, pesticidele sunt eliminate intr-un procent de 70-80%. Dupa ce le speli cu apa cu sare, clateste-le bine cu apa rece. Lasa-le 10 minute in apa cu otet Daca speli fructele si legumele intr-un vas in care pui 90% apa si 10% otet de mere, atunci cu siguranta va fi indepartata si cea mai incapatanata urma de pesticid. Dupa ce le tii vreo 10 minute in apa cu otet, mai clateste-le inca o data cu apa rece, cu jet puternic. Aceasta solutie nu este recomandata fructelor de padure, capsunilor si cireselor, deoarece le afecteaza gustul. Spala-le cu apa cu lamaie si bicarbonat de sodiu Apa cu lamaie si bicarbonat de sodiu este si ea eficienta cand vine vorba de eliminarea pesticidelor de pe fructe si legume. Pune intr-o cana de apa sucul de la o jumatate de lamaie si 2 linguri de bicarbonat de sodiu, freaca-le cu acest amestec dupa care clateste-le bine cu apa rece. Daca nu ai rabdare sa le speli in maniera asta, le poti lasa 5 minute intr-un vas mai mare cu apa, lamaie si bicarbonat de sodiu. Potrivit studiilor realizate de organizatia Environmental Working Group (EWG), fructele si legumele cu cele mai multe pesticide sunt rosiile cherry, capsunile, castravetii, rosiile, ardeii grasi, cartofii, telina, piersicile, nectarinele, merele si strugurii. Fructele si legumele cu cele mai putine pesticide sunt porumbul, ananasul, varza, ceapa, sparanghelul, avocado, mango, papaya, kiwi, vinetele, citricele, conopida, cartofii dulci si pepenele galben. Citeste si Cum arata 200 de calorii pentru diferite tipuri de alimente.