Stiai ca afinele sunt fructele cu continutul cel mai mare de antioxidanti? Ele imbunatatesc circulatia sangelui, protejeaza creierul de pierderi de memorie, contin multa vitamina C, scad nivelul de colesterol, au actiune anti-inflamatoare si anti-bacteriana, au un continut glicemic scazut si, nu in ultimul rand, ajuta la detoxifierea organismului. Iata mai jos 3 retete cu afine pe care sa le faci vara asta: 1. Smoothie cu afine Pentru smoothie-uri poti sa combini tot felul de fructe cu iaurt sau lapte, nu prea ai cum sa dai gres. Cum prepari un smoothie cu afine? Ingrediente: – o cana afine, congelate sau proaspete; – o jumatate cana de iaurt sau lapte; – o banana; – 1 lingura de miere; – cateva cuburi de gheata. Mod de preparare: Pune toate ingredientele in blender, amesteca-le bine, dupa care pune bautura intr-un pahar, orneaz-o frumos cu menta sau coaja de lamaie si serveste-o rece. Daca vrei mai dulce, mai adauga putina miere. 2. Inghetata cu afine Inghetatele de casa sunt cele mai bune. Ar fi pacat sa nu facem inghetata cat mai des vara, cand avem atatea fructe la dispozitie. Cum prepari inghetata cu afine? Ingrediente: – o cana de afine, proaspete sau congelate; – o ceasca de iaurt grecesc; – 2 linguri de miere sau 2 linguri de zahar; – un praf de sare; – sucul de la o jumatate de lamaie; – o jumatate de lingurita de coaja de lamaie rasa. Mod de preparare: Pune pe foc intr-un vas afinele cu sucul de lamaie, mierea sau zaharul, sarea, coaja de lamaie si o jumatate de ceasca de apa. Lasa-le la foc mic, amestecand in ele din cand in cand, pana ajung la punctul de fierbere. Opreste focul si lasa compozitia sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, amesteca aceasta compozitie cu iaurtul si lasa-o la congelator pentru cateva ore. Ca sa eviti formarea acelor de gheata, amesteca din cand in cand in ea cu o lingurita. 3. Placinta cu afine Daca ai rabdare sa faci placinte, atunci alege placinta cu afine, este delicioasa. Aluatul: – o jumatate de pachet de unt sau 4 linguri de ulei; – o jumatate de lingurita de sare; – 2 cani faina. Umplutura: – o jumatate de kg de afine; – o cana de zahar brun; – zeama de la o jumatate de lamaie; – putina scortisoara. Mod de preparare: Intr-un vas se amesteca untul cu sarea si faina, pana se face un aluat. Adauga din cand in cand putina apa calda ca sa nu se sfarame. Pune vasul deoparte pana termini cu umplutura si incalzeste bine cuptorul. In timp ce aluatul este lasat acoperit cu un prosop de bucatarie, intr-un alt vas amesteca zaharul, scortisoara, un varf de cutit de sare si zeama de lamaie pana cand se face o pasta, dupa care adaugat afinele spalate. Pune-le pe foc 2-3 minute. Dupa vreo 20 de minute, intinde doua foi din aluat, pe una pune umplutura, iar cu cealalta inveleste-o. Baga placinta la cuptor si las-o sa se rumeneasca bine. Adauga pe deasupra putin zahar vanilat. Se serveste rece. Citeste si Afinele, hrana pentru ficat. Sursa foto: cafejohnsonia.com, pillsbury.com