12 alimente obligatorii in orice cura de slabire

12 alimente obligatorii in orice cura de slabire

Riscul curelor de slabire este ca ele te pot predispune la diverse carente alimentare, de aceea e bine sa ai in vedere anumite alimente pe care sa le incluzi musai in dieta ta. Intr-un regim echilibrat de slabire este musai sa iti iei nutrientii din toate grupele alimentare. Ai nevoie si de grasimi, si de carbohidrati, dar si de proteine si fibre.

Care sunt alimentele pe care trebuie sa le incluzi musai in cura ta de slabire?

1. Cerealele integrale
Cerealele integrale sunt bogate in fibre, vitamine din complexul B, magneziu, fier, cupru, seleniu, calciu, mangan, zinc, dar si proteine. Ele te ajuta sa eviti constipatia, sa ai o digestie buna si multa energie. Pe langa faptul ca sunt plini de nutrienti, cerealele integrale iti dau o senzatie rapida de satietate. Pentru a nu te balona, consuma cerealele integrale cu lapte de soia.

2. Ouale
Bogate in proteine, ouale mentin pentru o perioada lunga senzatia de satietate. Studiile au demonstrat ca persoanele care mananca oua la micul dejun vor manca mult mai putin in urmatoarele ore. Ouale sunt un aliment de nota zece, reprezentand combinatia perfecta intre proteine, grasimi sanatoase, carbohidrati si nutrienti – minerale si vitamine. Un ou de gaina are in medie 50 de grame si contine, 70-80 de calorii.

3. Merele
Merele sunt bogate in fibre si antioxidanti care ajuta la mentinerea greutatii si la pierderea kilogramelor in plus. Marul este un bun tonic al sistemului nervos, este un excelent laxativ, mineralizant si are foarte putine calorii, in functie de soi, un mar, de dimensiuni medii, avand intre 80 si 100 de calorii. Nutritionistii recomanda, in general, un consum regulat de fructe pentru a evita pofta de dulciuri.

4. Lintea, nautul si fasolea
Lintea, nautul si fasolea reprezinta o sursa buna de proteine si fibre. Daca nu obisnuiesti sa mananci prea multa carne, atunci lintea, nautul si fasolea iti vor asigura necesarul de proteine. Combina-le cu orez la masa si vei avea parte de proteina completa. Aceste alimente echilibreaza nivelul zaharului din sange, imbunatatesc digestia, sporesc nivelul de energie al organismului, combat constipatia si asigura o senzatie de satietate de lunga durata.

5. Avocado
Despre avocado se spune ca este unul dintre cele mai sanatoase alimente din lume. El este bogat in acid folic, grasimi sanatoase, vitamina C, vitamine din complexul B, potasiu, cupru s.a. O alta calitate a lui este ca ajuta organismul sa absoarba mai repede carotenul din alte fructe sau legume prezente in aceeasi salata, maximizand astfel influxul de vitamine spre organism. Consumul regulat de avocado te va ajuta sa ai mereu o piele hidratata.

6. Iaurtul
Cel mai simplu si direct aport de calciu pur il puteti obtine dupa fiecare masa, consumand un pahar de iaurt proaspat, natural. Pe langa asta, te va ajuta la digestie. Nutritionistii considera ca iaurtul este alimentul care nu trebuie sa lipseasca din nicio dieta. Acesta contine grasimi sanatoase, carbohidrati, proteine, care dau o senzatie de satietate. De asemenea, contine bacterii prietenoase cu intestinele care accelereaza digestia si curata colonul de toxine.

7. Pestele
In loc de carne de porc, pasare sau vita, este mult mai sanatos sa alegi o bucata de peste. Pestele iti da repede o senzatie de satietate si este bogat in proteine si acizi grasi omega 3, mai ales somonul. Nu trebuie sa iti cumperi zilnic peste ca sa ai o dieta echilibrata, este suficient si de 2 ori pe saptamana. La fel de bune sunt si fructele de mare.

8. Uleiul de masline
Uleiul de masline scade nivelul colesterolului, protejeaza organismul de cancer si reduce riscul de boli cardiovasculare. Este un aliat al aparatului digestiv, al pielii, prin efectul sau cicatrizant si tonic, al sistemului endocrin si nu in utimul rand al sistemului osos, prin stimularea absorbtiei calciului si al mineralelor in organism. De asemenea, uleiul de masline te tine departe de efectele imbatranirii.

9. Bananele

Bananele sunt satioase, nu ingrasa, sunt pline de vitamine, minerale si fibre, necesare pentru o digestie buna. Bananele sunt leacul ideal si cand este vorba despre probleme de tranzit intestinal, oricare ar fi acestea. Aportul important de potasiu pe care il aduc organismului, imbunatateste functia inimii. Nu in ultimul rand consumul frecvent de banane, ajuta organismul sa asimileze mai bine calciul. Bananele au un continut ridicat in provitamina A, care protejeaza impotriva afectiunilor cronice, incluzand unele forme de cancer, afectiuni cardiovasculare si diabet.

10. Verdeturile
Pentru a avea o digestie buna si pentru a nu lasa toxinele sa se adune in intestine, consuma cat mai multe verdeturi. Fie ca e vorba de salata verde, sparanghel, patrunjel, telina, varza kale, broccoli, varza, mazare, fasole verde, castraveti, menta, toate vor ajuta la curatarea colonului si detoxifierea organismului. Ele contin clorofila, un antioxidant foarte puternic care incurajeaza celulele sa elimine toxinele, plus multe fibre, care ajuta colonul sa se curete. Broccoli contine fibre, necesare pentru o digestie buna, dar si potasiu, calciu, magneziu, fier, zinc, vitaminele A, C, K, B6, B12 si, nu in ultimul rand, acid folic.

11. Lamaile
Un pahar de apa cu lamaie dimineata face minuni pentru sanatatea ta. Nu numai ca aduce energie organismului, dar il si curata de toxine. O singura lamaie contine 100% din necesarul zilnic de vitamina C. Lamaile ajuta la reglarea nivelului de colesterol si protejeaza organismul de cancer. De asemenea, lamaile sunt foarte bune ca tratament pentru raceala.

12. Ciocolata neagra
Ciocolata neagra o sa te fereasca de frustrarile ca nu ai voie dulciuri, Cand iti este pofta de ceva dulce, mananca putina ciocolata neagra si o sa eviti nemultumirile si depresia. Ciocolata neagra ajuta la imbunatatirea memoriei si la mentinerea creierului activ, reduce tensiunea arteriala si este bogata in antioxidanti, in special in flavonoizi. De asemenea, ea contine contine 327 mg de magneziu la 100 de grame, asigurandu-ne necesarul zilnic de magneziu.