10 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

10 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Daca te intereseaza sa ai o sanatate de fier pe termen lung, sa nu ai oscilatii in greutate si sa ai o viata cat mai lunga, atunci ar fi cazul sa te reorientezi catre o alimentatie sanatoasa, adica o alimentatie in care sa predomine ingredientele naturale preparate in retete cat mai simple.

Ce obiceiuri trebuie sa-ti insusesti daca vrei sa ai o alimentatie sanatoasa?


1. Mananca 4 portii de fructe si legume pe zi!

Consumul de alimente ce contin antioxidanti poate reduce cu 70% riscul bolilor de inima, cu 40% al diabetului si cu 20% al cancerului mamar. In topul alimentelor bogate in antioxidanti se afla murele, afinele, usturoiul si spanacul.

2. Redu consumul de carne rosie la o data pe saptamana (vita, porc, miel), pentru a preveni cancerul de colon, pancreas, mamar si de prostata!
De ce? Pentru ca in timpul prepararii produselor din carne se formeaza si substante cancerigene. Cele mai bune metode de a gati carnea sunt fierberea si prepararea la cuptor.

3. Mananca cel putin 25 de grame de fibre pe zi!
Majoritatea adultilor consuma pe zi mai putin de o jumatate din cantitatea aceasta. Fibrele scad colesterolul si presiunea sangelui; reduc riscul bolilor de inima, al diabetului si al cancerului si ajuta la controlarea greutatii corporale.

4. Foloseste zilnic ulei de masline!
Acesta este principalul ulei utilizat de oamenii care traiesc mult si nu prezinta boli de inima, cancer sau alte boli cronice. Nu trebuie sa-ti lipseasca in nicio zi o salata cu ulei de masline.

5. Consuma peste de 2-3 ori pe saptamana!
Acesta contine suficient Omega 3 cat sa previna bolile de inima, artrita si disfunctiile creierului. Uleiul de peste protejeaza celulele creierului, suprima inflamatia si bataile neregulate ale inimii. Pestele, consumat macar o data pe saptamana, reduce cu 60% riscul aparitiei bolii Alzheimer.

6. Consuma carbohidrati buni!
Painea alba si zaharul pot crea in timp tot felul de probleme de sanatate cum ar fi atacurile de inima, diabetul, anumite tipuri de cancer si obezitate. Care sunt carbohidratii buni? Cerealele integrale, orezul brun, fasolea, lintea, painea integrala, pastele integrale, nautul, fructele si legumele.

7. Bea zilnic o cana de ceai verde!
Ceaiul verde ajuta la prevenirea bolilor de inima, cancerului, osteoporozei, infectiilor, problemelor dentare si luarii in greutate. Un studiu a demonstrat ca o cana de ceai pe zi reduce cu 11% aparitia atacurilor de inima. Ceaiul verde usor cofeinizat contine cei mai multi antioxidanti, iar ceaiurile imbuteliate si instante contin mai putini.

8. Mananca nuci sau seminte zilnic!
Nenumarate studii au demonstrat ca nucile, migdalele si semintele reduc cu 30% riscul bolilor de inima si cu 43% a bolii Parkinson. Consumul zilnic de nuci, migdale, seminte de in si alune, inclusiv untul de arahide, ajuta la controlarea greutatii corporale.

9. Redu portiile de la o treime la jumatate!
Portiile gigantice sunt o cauza majora a luarii in greutate, a bolilor de inima si a obezitatii. S-a demonstrat ca adultii care servesc portii mari consuma cu 30% mai multe calorii fata de cei care servesc portii decente. De asemenea, copiii devoreaza cu 25% mai multe calorii cand consuma portii mai mari. Incearca sa pui mai putin pe farfurie ca sa nu fii tentat sa mananci tot.

10. Renunta la alimentele procesate!
Acestea te fac mai predispus la infectii si la bolile cronice, incluzand boli cardio-vasculare, cancer si fracturi ale oaselor. Care sunt alimentele procesate? Alimentele de tip fast-food, mezelurile, produsele de patiserie sau cofetarie, si in general toate produsele cu faina alba si zahar alb, chipsurile, sucurile nenaturale, alimentele care contin coloranti, cerealele dulci, prajelile.