10 beneficii ale consumului de quinoa

10 beneficii ale consumului de quinoa
Ca si in fashion, exista trenduri si cand vine vorba de alimentatie. In ultimii ani, in trendurile alimentare, cereala quinoa a devenit extrem de populara si a reusit sa transforme prin simpla ei prezenta o salata banala intr-una sofisticata. 
 
De ce sa introducem quinoa in meniul nostru cat mai des?

1. Quinoa este bogata in proteine
 
Printre cele mai importante calitati ale acestei cereale este cantitatea mare de proteine pe care o contine. O salata la care adaugi quinoa se transforma intr-o salata satioasa si energizanta. Continutul mare de proteine, minerale si vitamine, o face perfecta pentru regimul vegetarienilor si veganilor.
 
2. Contine calciu
 
Asa cum stim cu totii, calciul este important pentru sanatatea oaselor. Calciul din quinoa este mult mai usor de asimilat decat cel din lapte. Introduceti quinoa si in meniul celor mici, aceasta cereala va avea o contributie importanta la cresterea si dezvoltarea lor.
 
3. Nu contine gluten
 
Daca ai intoleranta la gluten sau ai tot felul de probleme digestive, quinoa e perfecta pentru meniul tau. Un regim care sa contina cereala quinoa este recomandat persoanelor care sufera de boala celiaca, alergii, oboseala, balonare, indigestie, gaze intestinale. 
 
4. Intareste sistemul imunitar
 
Quinoa contine vitamine de tip A, C, D, E, K, vitamine de tip B, dar si calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, potasiu, seleniu, zinc, fosfor. Acesti nutrienti energizeaza organismul si intaresc sistemul imunitar.

5. Contine carbohidrati care nu ingrasa
 
Carbohidratii din quinoa, nefiind procesati, intra in categoria carbohidratilor "buni" care nu trebuie sa lipseasca din nicio dieta de slabire. Spre deosebire de carbohidratii "rai" (produse din faina alba, cereale procesate) care maresc cantitatea de glucoza din sange, nu ofera nutrienti organismului si incetinesc metabolismul, carbohidratii din quinoa furnizeaza organismului energie, regleaza glicemia si mentin colesterolul in limite normale.

6. Mentine sanatatea rinichilor
 
Mai multe studii au aratat ca un consum regulat de quinoa mentine sanatatea rinichilor. Acest aliment este recomandat si in dieta persoanelor care sufera de boli renale. Quinoa poate fi adaugata in salate, dar si preparata sub forma de chiftele sau pusa alaturi de peste, sub forma de garnitura.
 
 
7. Scade riscul bolilor cardiovasculare
 
Deoarece este bogata in antioxidanti, quinoa scade presiunea arteriala si reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. De asemenea, quinoa ajuta la scaderea colesterolului si, datorita continutului de fier si magneziu, combate anemia si migrenele. 
 
8. Accelereaza tranzitul intestinal
 
Semintele de quinoa contin fibre, importante pentru accelerarea tranzitului intestinal. Un tranzit intestinal normal este esential pentru a ne mentine greutatea sub control.
 
9. Ajuta la detoxifierea organismului
 
Quinoa contine flavonoide, niste antioxidanti care au proprietati anti-inflamatorii, anti-virale, anti-cancer si anti-depresie. De asemenea, ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Adaugate in salate, semintele de quinoa sunt usor de incorporat in dieta, fara sa simtim ca facem vreun efort. 
 
10. Regleaza glicemia
 
Quinoa are un indice glicemic scazut, calitate extrem de importanta cand vine vorba de mentinerea nivelului de glucoza din sange in limite normale. In timp ce carbohidratii rafinati cresc glicemia si afecteaza starea de sanatate, quinoa, desi e bogata in carbohidrati, contribuie la prevenirea obezitatii, instalarea diabetului de tip 2 si a bolilor cardiovasculare.
 
Quinoa poate fi achizitionata din magazinele naturiste sau supermarketuri, dar si online. Pentru preparare, quinoa se fierbe la fel ca si orezul.